• Het wordt iets rustiger bij het cijferseizoen van beursgenoteerde bedrijven, maar woensdag kwam nog wel een belangrijke Nederlandse multinational met de jaarresultaten naar buiten.
  • Verfconcern AkzoNobel profiteert van de verhoging van verfprijzen en heeft tegelijk gesneden in de kosten.
  • In China waarschuwde de grootste chipfabrikant van het land voor economische tegenwind en druk op de winstmarges.
  • Lees ook: Techtitanen domineren op de beurs: waarom het niet verstandig is om daar tegenin te gaan

Woensdag kwam in Nederland verfconcern AkzoNobel met de jaarcijfers naar buiten. Internationaal trok de Chinese chipmaker SMIC de aandacht met een winstwaarschuwing.

Op de Amsterdamse beurs noteerde het aandeel AkzoNobel woensdag bijna 1 procent hoger na de publicatie van de cijfers.

AkzoNobel: hogere verfprijzen en snijden in de kosten

Verfconcern AkzoNobel heeft vorig jaar geprofiteerd van hogere prijzen en lagere kosten. Het bedrijf achter merken als Flexa en Sikkens zag de verkopen licht teruglopen, maar zette wel meer winst in de boeken. Daarbij hielpen ook eerdere kostenbesparingen.

Dat de jaaromzet 2 procent lager uitkwam op 10,7 miljard euro heeft te maken met ongunstige wisselkoersen. Daarvoor gecorrigeerd gingen de verkopen wel wat omhoog. Topman Greg Poux-Guillaume geeft aan dat het daarnaast lukte min of meer dezelfde hoeveelheid verf en coatings te verkopen vergeleken met een jaar eerder.

Onder de streep hiel AkzoNobel uiteindelijk 442 miljoen euro over, waar een jaar terug nog een winst van 352 miljoen euro in de boeken ging. Volgens Poux-Guillaume is dat mede te danken aan wat hij noemt "veerkrachtige prijsaanpassingen". Ook hielp mee dat de grondstofprijzen niet meer hoog zo zijn als eerder.

Vorig jaar verhoogde AkzoNobel zijn prijzen over de gehele linie met 4 procent, meldt Poux-Guillaume. Daarbij stelt hij dat in sommige landen de prijzen juist wat omlaag zijn gegaan. Hoe de prijzen zich in Nederland hebben ontwikkeld kan hij niet zeggen, maar hij noemt Nederland wel "een competitieve markt".

Voorlopig komen er volgens Poux-Guillaume geen grote prijsstijgingen meer aan. De topman is ondanks de economisch onzekere tijden ook nog steeds optimistisch. Hij verwacht dat de verkochte volumes dit jaar weer gaan groeien. Ook rekent hij op hogere marges, en dus op meer minst.

Grootste chipmaker van China geeft winstalarm

SMIC, de grootste chipfabrikant van China, waarschuwt dat de aanhoudende wereldwijde macro-economische tegenwind en geopolitieke spanningen zijn activiteiten in 2024 kunnen blijven beïnvloeden. Dat zeiden leidinggevenden van het bedrijf woensdag in een toelichting op de kwartaalresultaten.

De in Shanghai gevestigde chipmaker verklaarde dat economische en geopolitieke onzekerheden de marges verder zouden kunnen uithollen. Het nieuws werd slecht ontvangen op de Chinese beurs. Het aandeel SMIC kelderde bijna 8 procent.

Het bedrijf kampt al jaren met Amerikaanse sancties. Daarmee wil Washington voorkomen dat SMIC geavanceerde chips kan ontwikkelen die China kan gebruiken voor militaire doeleinden. Zo mag het Nederlandse ASML zijn meest geavanceerde chipmachines niet leveren aan SMIC.

SMIC, dat chips maakt die worden gebruikt in een breed scala aan apparaten, waaronder huishoudelijke apparaten en elektrische voertuigen, zag de winst afgelopen kwartaal meer dan halveren. De brutomarge daalde in het vierde kwartaal naar 16,4 procent, vergeleken met 32 procent een jaar geleden.

SMIC zorgde vorig jaar nog voor opschudding in Washington. Het bedrijf wist ondanks de Amerikaanse sancties een 7-nanometerprocessor te ontwikkelen, die het Chinese Huawei gebruikte in zijn nieuwste smartphone Mate 60 Pro. De Amerikanen onderzoeken nog hoe dit heeft kunnen gebeuren en of de sancties wel doeltreffend genoeg zijn.

Ook meldde de Britse zakenkrant dat SMIC van plan is om dit jaar een nog krachtigere 5-nanometerprocessor te maken. Het bedrijf gaf bij de publicatie van de resultaten echter geen details over de inspanningen om zijn technologie verder vooruit te helpen. Wel gaven de leidinggevenden aan dat de nieuwe capaciteit die wordt opgebouwd geheel bestemd is voor minder geavanceerde chips.

LEES OOK: Vastgoedreus Evergrande bezwijkt onder schuld van €275 miljard: wat betekent dat voor de economie en beurs in China?